top of page

Un mètode inclusiu

Un mètode inclusiu 

La docència compartida es pot considerar un mètode inclusiu, ja que implica que dos o més docents treballin junts per donar suport a les necessitats diverses de tot l'alumnat d'una aula.

 

En una pràctica de co-docència, professors amb diferents coneixements i fortaleses col·laboren per planificar, instruir i avaluar els estudiants.

 

     Aquest enfocament pot ser especialment eficaç per satisfer           les necessitats de l'alumnat amb discapacitats o altres                 necessitats especials que poden requerir una instrucció o un            suport més individualitzat.

​

La docència compartida promou un entorn d'aprenentatge més inclusiu, ja que permet al professorat ajustar l'ensenyament i oferir múltiples mitjans de representació, expressió i participació a l'alumnat amb necessitats d'aprenentatge diverses. En treballar junts, els docents poden aprofitar els punts forts dels altres, compartir idees i recursos i desenvolupar estratègies més efectives per satisfer les necessitats de tot l'alumnat.

​

També pot promoure un sentiment de pertinença i comunitat a l'aula creant un entorn d'aprenentatge més col·laboratiu i inclusiu. L'alumnat pot sentir-se més recolzat i empoderat quan veu que els seus docents treballen junts per satisfer les seves necessitats individuals i ajudar a assolir els seus objectius.

* Opció subtítols: per afegir subtítols has d'anar al símbol          y seleccionar opció subtítols per activar-los. A continuació, seleccionar la llengua escollida o l'opció de traduïr automàticament. 

​

 

 

Beneficis 

La docència compartida es considera una forma d'aprenentatge cooperatiu, ja que dos docents treballen conjuntament. A més, el professorat per tal de satisfer les necessitats de tot el seu alumnat, utilitza aquest mètode (Guise et al., 2017).

Així, el seu objectiu es pot entendre des de dues perspectives: l'aprenentatge de l'alumnat i l'aprenentatge del professorat.

 

Tanmateix, ambdues perspectives estan relacionades, ja que amb l'aprenentatge dels docents es pot millorar l'aprenentatge de l'alumnat.

​

D'una banda, des de la perspectiva de l'aprenentatge de l'alumnat, la docènica compartida és una eina d'ensenyament útil, ja que ofereix un aprenentatge centrat en l'estudiant.

El fet que dos professionals treballin junts a l'aula donant suport i utilitzant altres metodologies que no podrien tirar endavant si estiguessin sols, garanteix donar suport a la diversitat.

​

L'alumnat creu que aprèn més quan dos docents estan presents a les seves classes (Gerst, 2012).


Atès que els co-docents col·laboren en la planificació i la instrucció per garantir un alt rendiment per a tot l'alumnat, és probable que aquest mètode de col·laboració augmenti l'èxit de tots els aprenents en l'entorn habitual de classe, alhora que garanteix que l'alumnat amb necessitats educatives específiques obtingui un ajustament individualitzat (Guise et al., 2017).

​

​

D'altra banda, un altre  benefici és l'aprenentatge del professorat que es produeix en les relacions de co-docència.

 

La docència compartida permet la possibilitat de compartir, reflexionar i crear noves metodologies per a les seves classes. També ofereix la possibilitat de compartir criteris d'avaluació, i altres perspectives sobre com abordar un contingut, donar suport i reflexionar sobre les solucions quan troben un problema difícil de superar.

 

Permetre que els docents debatin, comparteixin i reflexionin conjuntament garanteix una millora en la formació i el coneixement del professorat. 

 

Els docents aprenen de l'experiència dels seus companys en el coneixement del contingut o en satisfer  les necessitats d'aprenentatge de l'alumnat.

 

A mesura que aprenen nous mètodes per abordar les necessitats d'aprenentatge de l'alumnat dins de les aules inclusives, els docents tenen oportunitats d'implementar aquestes estratègies amb el suport dels companys (Gerst, 2012).

​

​

​

​

​

​

​

​

* Opció subtítols: per afegir subtítols has d'anar al símbol          y seleccionar opció subtítols per activar-los. A continuació, seleccionar la llengua escollida o l'opció de traduïr automàticament. 

​

 

 

bottom of page